Argentina

Argentina är ett land med en väldigt unik karaktär, både globalt sett och i jämförelse med sina Sydamerikanska grannar. Landet njuter av hög levnadsstandard och är unik mix av kulturer från hela världen. Det är likväl en unik mix av olika klimat och geografier. I väst gränsar landet med Chile och de höga Anderna. Landets högsta berg, Aconcagua ligger i denna region och reser sig hela 6960 meter över havsytan.

Gränsen med Chile fortsätter söder, där det kalla, torra och folktomma Patagonien ligger. Landets östra gräns är en lång kustlinje som sträcker sig från de iskalla arktiska haven i söder till Brasilien i norr. De norra regionerna är fuktiga och varma, ibland tropiska. Naturen varierar som ni ser väldigt mycket. Du kan se mäktiga vattenfall i djungeln, eller så kan du se den kända Perito Moreno glaciären. Känt är även Argentinas vidsträckta slätter där boskap i massiva mängder föds upp. Landet är kända för sin kärlek till kött och grillat, så se till att testa en stor biff om du någonsin hamnar i Argentina.

Kulturen i Argentina är som de flesta Sydamerikanska länder en mix av ursprungskulturer och Europeisk kultur. Efter Columbus ‘upptäckt’ av kontinenten började hela Sydamerika koloniseras av Europeiska stater, främst Spanien. Spanjorerna började sin kolonisering av Argentina under 1500-talet, och den argentinska kolonialstaten varade till dess självständighet på 1820-talet. Som resultat har de spanska kolonisatörernas kultur blivit den viktigaste, även om den inte är den enda influensen.

Än idag är spanska det huvudsakliga språket, och den katolska kyrkan som spanjorerna förde med sig, är än idag den största religionen. Ursprungskulturen lever än kvar I Argentina, även om den inte är dominant idag. Särskilt tydlig är ursprungskulturens betydelse längst i norr och söder i landet, långt från det centrala Argentinas storstäder.

Argentina är ett ‘invandringsland’.

Mellan 1857 och 1950 tog bara USA in fler invandrare än Argentina, och detta har lämnat en prägel på landets kultur och liv. Landet har likt USA sett sig som en smältdegel av kulturer, eller ‘crisol de razas’ som Argentinarna själva säger, och landet tar stolthet i de många influenser från världens alla hörn som hjälp till att forma det.

Förutom den ursprungliga kolonisationen från Spanien så har invandrare särskilt kommit från Italien och i mindre grad Tyskland. Dessutom har många kommit från Mellanöstern, Kina och andra Sydamerikanska länder. Det blandade arvet kan ses på många håll i Argentina, men kanske tydligast i matkulturen. I Argentina är det vanligt med Italienska klassiker så som pizza och pasta, men du hittar även klassisk sydamerikanskt grillat (som kallas Asado), grillade tyska korvar, spanska empanadas, och flertal rätter från ursprungsbefolkningen. Ett exempel på dessa är Locro, en gryta på bönor, majs och potatis bland annat.

Trots att Argentina har haft en turbulent historia ses landet idag som stabilt och med god ekonomi. Landet har en hög levnadsstandard och lider inte av hög kriminalitet och utspridd fattigdom som kan ses på andra delar av kontinenten. Med en varierad natur och flera stora och spännande städer har Argentina mycket att erbjuda för alla.