Brasilien

Brasilien är ett enormt land, som både till sin yta men även till sin befolkning är den stat som är störst i Sydamerika. I världen är Brasilien det landet som är den femte största staten någonsin. Landet sträcker sig över ett enormt område och finns i Sydamerika. Atlanten gränsar till landet. När man ska lokalisera sig för att beskriva vilka länder som gränsar till Brasilien är de inte mindre än: Colombia, Uruguay, Peru, Argentina, Venezuela, Surinam, Paraguay, Franska Guyana, Bolivia samt Guyana. Så man kan säga som så att Brasilien verkligen är omringat av väldigt många olika länder.

Brasiliens historia

Landet Brasilien blev faktiskt en portugisisk koloni år 1500 efter att Pedro Alvarez Cabral såg till att upptäcka kontinenten. År 1822 var en stor dag för landet, för det var då som självständigheten utropades och man såg till att Peter den förste blev kejsare. Något annat som var av ett historiskt värde var att man störtade monarkin i samband med att slaveriet avskaffades, och år 1889 såg man istället till att införa republik i hela landet. Så från att ha bytt inriktning och blivit ett republikanskt land kom det även andra historiska händelser som är värda att nämna. År 1964 så skedde det en militärkupp och militären i sig såg till att ta makten och kunde därmed styra hela landet fram till år 1985. Efter deras styrning så kan man säga att Brasilien har kunnat hålla demokratiska val.

Brasiliens demografi

När det kommer till att lokalisera var någonstans som Brasilien är mest befolkat, så kan man säga att det är längs med hela kusten, och därtill är det mindre bebott inne i själva landet. För att tala om vad för typ av befolkning det rör sig om, så kan man säga att den är väldigt heterogen och det är väldigt många olika kulturer som i sig är representerade i landet.

I södra delen av landet kan man säga att det finns väldigt många ättlingar till de tidigare kolonisatörerna som kom från Europa. Hit räknar man alla möjliga personer som främst kommer från Tyskland, Portugal, Italien och Polen. Men en rad personer från bland annat Kina, Ukraina, Nederländerna och Sydkorea finns också representerade till stor del i de södra delarna av landet.

I de nordligaste delarna av Brasilien så kan man säga att befolkningen är av en karaktär som är väldigt blandad. Här härstammar människorna från alltifrån européer, urinvånare och afrikaner; beroende på vilken del av landet man besöker så kan man faktiskt stöta på väldigt många olika kulturer som de bosatta har med sig i sitt arv.

Lite annan nyttig information om landets demografi:

  • Medellivslängden hos befolkningen är 71,1 år, vilket i sig är en väldig hög ålder.
  • De folkgrupper som finns består till 47,7% av vita personer, de med blandat ursprung samt svarta är 43,1 % och resterande är främst indianer och asiater.
  • Språket som talas mest i landet är till 97 % portugisiska och resterande är indianspråk.
  • Den vanligaste religionen är till 70 % katolicism, resterande 30% är protestanter.