Peru

Republiken Peru är Sydamerikas tredje största land efter Brasilien och Argentina och ett av kontinentens mest besökta. Få andra länder erbjuder resenärer en lika spännande och mångfacetterad reseupplevelse. Här finns forntida civilisationer, kosmopolitiska storstäder, tropiska glaciärer och fantastiska stränder. Varje år lockas miljontals turister till mytiska resmål som Machu Picchu, Lima, Cusco, och Titicacasjön.

Peru har ett av världens mest varierande klimat, vilket främst kan tillskrivas närvaron av bergskedjan Anderna som delar landet i tre klimatzoner, från den torra kusten i väst till Amazonas regnskogar i öst. Eftersom både nederbörd och temperaturer kan variera kraftigt mellan dessa områden kan det vara en bra idé att se över packningen en extra gång.

Historiskt sett har Peru befolkats av ett flertal civilisationer som Mochica, Tiahuanaco och Collowa, men för eftervärlden är det framför allt Inkafolket och dess storhetstid som kommit att förknippats med landet. Fram till Inkarikets fall på 1500-talet var dess huvudstad och religiösa centrum staden Cusco, belägen på inte mindre än 3400 meters höjd i sydöstra Peru. Idag är Cusco med sina slingrande kullerstensgator, katedraler och soltempel ett givet stopp för resenärer med intresse för landets historia.

Mycket av Cuscos popularitet består självklart också i att staden är ”porten” till Machu Picchu. Trots insatser på senare år för att begränsa turismen vallfärdar årligen över 400 000 människor till den heliga Inkastaden, vilket med god marginal gör Machu Picchu till Sydamerikas största besöksattraktion. Enda förbindelsen från Machu Picchu till Cusco är en smalspårig järnväg, om du inte känner dig manad att gå de 80 kilometrarna längs Inkaleden det vill säga. Oavsett färdväg är det att rekommendera att stanna i Cusco några dagar för att acklimatisera kroppen till den höga höjden innan avfärd, eftersom det är vanligt att turister drabbas av höjdsjuka.

Huvudstaden Lima har stundtals dragits med ett elakt, och tämligen oförtjänt, rykte som en stökig och osäker plats. Iakttar du bara samma försiktighet som turist i vilken storstad som helst, kan du lugnt utforska de vackra kolonialbyggnaderna vid torget Plaza de Armas eller besöka någon av barerna i turisternas favoritstadsdel Miraflores. Passa även på att gå ut och äta när du är här. Lima är nämligen känt som Sydamerikas gastronomiska huvudstad, och bra restauranger går tretton på dussinet.

Ett välbehövligt avbrott från stadspulsen i huvudstaden är det marina paradiset Ballestasöarna några timmars bilväg söder om Lima. Den lilla ögruppen, som populärt kallas “fattigmans-Galapagos”, når du med båt från fiskebyar som Pisco och Paracas. Här kan du en bra dag se pelikaner, pingviner, sjölejon och till och med delfiner. Här finns också några av områdets finaste stränder.

Titicacasjön på gränsen till Bolivia är med sina 3812 meter över havet såväl världens högst belägna sjö med reguljär båttrafik som födelseplatsen för inkafolkets första kung Manco Capac. Enligt legenden var det också här som guden Viracocha steg upp ur vattnet och skapade solen, månen, stjärnorna och de första människorna. Titicacasjön är den perfekta platsen för utflykter. Längs sjöns stränder och på dess öar lever en mängd små indiansamhällen sina liv på samma sätt som för hundratals år sedan.

Som destination har Peru mer att erbjuda än de flesta kommer att hinna med vid ett besök. Från nationalparken Huascaran och floddalen Colca Canyons kondorer till de mystiska Nazcalinjerna och ”den vita staden” Arequipa vid foten av vulkanen El Misti.